Ulcinjska Solana jedno je od najatraktivnijih staništa ptica, a nalazi se na čuvenom Jadranskom koridoru za migraciju selica.  Od nastanka, 30.- tih godina prošlog stoljeća sudbina Solane je vezana za ptice.

Nekada je na prostoru današnje Solane bilo Zoganjsko blato (“zog” na albanskom znači “ptica”), močvara sa  slanom  vodom nižeg saliniteta od morske, nastalom  mješanjem mora s tekućom vodom, ili kišnicom.

Stanari močvare, lagune, naselili su prostor prije nego što je ovdje  nastao proizvod: mora, Sunca i vjetra – morska so.  Za  ptice Solana je važan biodiverzitet:  i za selice,  i za one kojima je slano jezero  stanište tokom cijele godine.

 

Ulcinjska Solana od svog početka povezana je s pticama

Ulcinjska Solana od svog početka povezana je s pticama    Foto: Selver Vuković

 

Rana jesen i proljeće  su  vrijeme migracija mnogih ptica.

Milioni ptica iz Afrike preko Sredozemnog mora na putu ka Evropi  dolaze u ulcinjsku Solanu.  Samo let preko  Jadrana između  Ulcinja i obale Italije dugačak je oko  200 kilometara.  Leteći iznad mora ptice nemaju mogućnost da stanu. Kako skupljaju snagu i obnavljaju enegriju za zahtjevne seobe?

Odgovori na ova i mnoga druga pitanja su na  nepunih pet kilometara od urbanog centra Ulcinja, gdje živi carstvo ptica.  Posjetioci Solane  u ovom Parku prirode imaju  priliku da testiraju sebe koliko poznaju svijet ptica, da ih posmatraju, prate njihovo ponašanje korišćenjem optičkih pomagala.

 

Ulcinjska Solana je na RAMSAR listi kao međunarodno značajno močvarno stanište

Ulcinjska Solana je na RAMSAR listi kao međunarodno značajno močvarno stanište     Foto: CZIP

 

Interesantan je podatak – U Crnoj Gori registrovano je preko 350 vrsta ptica, od kojih oko 250 je našlo stanište u  Solani, koja zauzima prostor od 1.492 ha.

Na prostoru Evrope ima oko 500 vrsta ptica što znači da polovina ptičijeg svijeta živi upravo na lokalitetu  ulcinjske Solane. Samo ova činjenica dovoljan je razlog da posjetite ulcinjsku Solanu.

Najbolji uslovi za posmatranje ptica su u vrijeme migracije, od marta do juna i od druge polovine avgusta do novembra. Koliko god puta da posjetite Solanu, doživjećete da pojedine vrste vidite prvi put. Svaki povratak u Solanu je novi  doživljaj.

Za mnoge posjetioce Parka prirode u Ulcinju  najljepši doživljaj je posmatranje flamingosa – ptica koje su  simbol ulcinjske Solane.

 

Zašto flamingosi imaju ružičasto perje?

 

Jedino gnjezdilište flamingosa na istočnoj obali Jadrana je Solana u Ulcinju gdje ove ptice borave  svih 12 mjeseci.

Centar za zaštitu ptica sprovodi mjesečni monitoring. Prema njihovim podacima, u Solani boravi do 2.500 flamingosa. Ove harizmatične ptice  žive u jatima. Slana jezera su omiljeno stanište flamingosa.

 

Flamingosi u ulcinjskoj Solani borave svih 12 mjeseci

Flamingosi u ulcinjskoj Solani borave svih 12 mjeseci    Foto: CZIP

 

U prirodi ništa nije slučajno – Flamingosi su rijetke ptice koje mladunčad hrane mlijekom.

Ptičije mlijeko je simbol raskoši, bogatstva. Flamingosi se zaista  u svijetu ptica izdvajaju  raskošnom pojavom.  To je prvi dojam kad kroz objektiv dvogleda, ili teleskopa posmatate kolonije  flamingosa.

Neobične  ptice sa  dugim nogama, tankim vratom,  imaju perje od najsvijetlijih do roskastih nijansi. Njihove  perje  poprima ružičastu boju jer se hrane i vrstom rakova, a ta ishrana je bogata beta karotenom.  Zanimljivo je da mužjaci imaju izražajnije boje perja,  čak do nijansi  crvene.

 

Ime su dobili po neobičnoj boji perja, a flamingos na španjolskom znači vatra

Ime su dobili po neobičnoj boji perja, a flamingos na španjolskom znači vatra

 

Flamingosi mogu da narastu do 145 centimetara što je visina djeteta od sedam – osam godina. Raspon njihovih krila je od 140 do 170 centimetara.

Kada flamingosi  rašire krila vidi se raskoš dara prirode. Da priroda ima nepogrešiv stil slaganja boja, potvrđuju tanane noge flamingosa koje su potpuno roze, kakav je dominantno i kljun, a njegov vrh je crn.

 

Raspon krila flamingosa je od 140 do 170 centimetara

Raspon krila flamingosa je od 140 do 170 centimetara    Foto: Portal Ul – info

 

Flamingosi su interesantni i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi.

Neki naučnici tvrde da na taj način čuvaju toplotu tijela  jer jednom nogom u vodi gube mnogo manje tjelesne toplote.  Zanimljivo je da ove ptice uopšte ne moraju da koriste mišiće da bi stajale na jednom ekstremitetu.

 

Flamingosi su karakteristični i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi (2)

Flamingosi su karakteristični i po tome što gotovo uvjek stoje na jednoj nozi

 

Ovu kao i brojne druge zanimljivosti o flamingosima čućete tokom “Flamingos ture u ulcinjskoj Solani”.

Saznaćete i kako flamingosi  žive u paru, šta privlači ženke, koju vještinu koriste da gornjim kljunom zahvataju hranu… Nemojte čekati, međunarodni dan flamignosa, 23. Juni  da ih posmatrate u ulcinjskoj Solani jer u neobičnom doživljaju  možete uživati tokom cijele godine kada su  vedri dani.

 

Svih 12 mjeseci ptice se mogu posmatrati u ulcinjskoj Solani

Svih 12 mjeseci ptice se mogu posmatrati u ulcinjskoj Solani    Foto;CZIP

 

Zov divljine na “kućnom pragu”

 

Ulcinjska Solana prvobitnu namjenu je izgubila 2013. godine. Zapuštena zgrada, oronula skladišta, suvi bazeni tužna su slika ovog prostora, ali  Solana je bila i ostala posebna zbog staništa ptica. Malo gdje na svijetu kao na ovom prostoru je toliko različitih kolonija ptica.

Osim fantastičnih  flamingosa, pažnju posjetilaca Solane plijene otmjeni pelikani koji se gospostveno šepure obično u paru, ili manjim jatima. Njihovo  perje je bijelo sa sivkastim nijansama. Pelikani su  prepoznatljivi i po dugom  vratu i kljunu. Na  Solani se najčešće mogu  vidjeti od avgusta do decembra.

 

Otmjeni pelikani su prepoznatljivi po dugom vratu I kljunu

Otmjeni pelikani su prepoznatljivi po dugom vratu i kljunu    Foto: CZIP

 

Čudesan je svijet ptica.

Možete li zamisliti pticu čija je dužina nepunih 20  centimetara, raspon krila oko 45 cm, težine do 35 grama, a  može deset mjeseci  da leti bez slijetanja.

To su ptice selice,  čiope  (Apus apus) koje  u Ulcinj dolaze uvijek oko 20. marta. Njihov dolazak kalendarski označava početak proljeća.

 

Dolazak čiopa u Solanu označava početak proljeća

Dolazak čiopa u Solanu označava početak proljeća    Foto: Portal Ul – info

 

Ornitolozi su mišljenja da čiope imaju sposobnost da se hrane  i spavaju u vazduhu. To objašnjavaju – dok je jedna polovina mozga ovih ptica aktivna, druga spava.

Crna čiopa je jedan od simbola grada Dubrovnika.  Za pticu godine proglašena je 2003. godine  i to od strane Njemačkog saveza za zaštitu prirode (Naturschutzbund Deutschland, NABU) iz Bona.

Ništa manje posjetioci ne uživaju ni  kada ugledaju različite vrste patki, čaplji, žalara, vivaka, galebova, žutih  pliski… samo mogu biti u nedoumici je li ljepši spektar boja ili  poj (cvrkut)  ptica.

 

Žuta pliska (Motacilla flava)

Žuta pliska (Motacilla flava)    Foto: Bojan Zeković, CZIP

 

Posmatrač ptica treba da bude pažljiv, kako ptice ne bi osjećale opasnost.

Ptice ponašanjem reflektuju ophođenje ljudi prema njima. Kad su mnogo osjetljive, bježe i sa velike daljine od ljudi, to znači da su isprepadane, da se nešto negativno dešavalo – lov, uništavanje staništa…

Evropski vikend posmatranja ptica (Eurobirdwatch)  koju  organizuje “Birdlife International” sa ornitološkim organizacijama zemalja Evrope tradicionalno se održava prvog vikenda oktobra. Cilj manifestacije je popularizacija posmatranja i istraživanja ptica,  edukacija i podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica i njihovih staništa.

 

Ornitolozi kažu da je posmatranje ptica u Velikoj Britaniji “nacionalni sport”

Ornitolozi kažu da je posmatranje ptica u Velikoj Britaniji “nacionalni sport”    Foto: Selver Vuković

 

Broj posmatrača ptica konstantno se povećava.

Procjenjuje se da u zemljama EU ima preko šest miliona ljubitelja posmatranja ptica, a u SAD čak oko 50 miliona ljudi.  U Velikoj Britaniji, je 1889. godine formirano Kraljevsko društvo za zaštitu ptica, prvo takve vrste, danas ima tri miliona onih koji se bave proučavanjem ptica. Ornitolozi kažu da je posmatranje ptica u Velikoj Britaniji  “nacionalni sport”.

Neki pređu 2.000 kilometara, neki 20.000 kilometara, a za stanovnike u Crnoj Gori, Solana, stanište 250 vrsta ptica  je,  što bi se reklo, na kućnom  pragu.

 

Kroz objektiv otkrivamo zanimljivosti života ptica

Kroz objektiv otkrivamo zanimljivosti života ptica

 

Ulcinjska Solana je mjesto sa najvećim brojem tropskih dana na Balkanu, idealan prostor da se sjedinite sa prirodom i  uživate  u posmatranju  ptica, relaksirajućoj  šetnji, ili vožnji bicikla…

Doživite nestvarno lijepe izlaske i zalaske sunca u ulcinjskoj Solani uz melodije zova divljine gdje čovjek otkriva specifičnosti života ptica na Flamingos turi u organizaciji AVE tours.

 

Ulcinjsku Solanu možete obići i biciklom

Ulcinjsku Solanu možete obići i biciklom    Foto: Digitella

 

 

Pin It on Pinterest

Share This