Zbog karnevala planiraju se putovanja i prelaze hiljade kilometara. Biti čak i na kratko neko drugi  namjera je miliona ljudi širom svijeta. Želja za maskiranjem stara je koliko je i čovječanstvo, a kako nastaju karnevalske  maske otkrivamo u fabrici  koja se nalazi u Skadru.

Dok u Italiji, kolijevci karnevala,  izrada maski na tradicionalan način izumire, venecijanske maske se već 25 godina izrađuju u maloj radionici u najsjevernijem albanskom gradu. Ulazak u njihov  izložbeni prostor  je odlazak u svijet kreacije, sanjarenja, nagovještaja… ekspresije emocija. Izložbeni prostor ove fabrike je jedna od najvećih atrakcija Skadra koju sve više posjećuju turisti sa svih Medrijana.

Fabrika venecijanskih maski izložbena zgrada

Fabrika venecijanskih maski – mjesto gdje čarolija postaje stvarnost        Foto: AVE Tours

 

Kako se pravi venecijanska maska?

 

Na periferiji Skadra za dvije i po decenije urađeno je preko 1.700 drugačijih modela maski za karnevale. Za svaku masku radi se poseban kalup. Proces izrade je  zanatsko – umjetnički dar,  umjeće.  Od potapanja papira u vodu, fiksiranja… ukrašavanja.

Prilikom pravljenja venecijanske maske umjetnik se opredjeljuje šta želi da pokaže tom maskom, koju ekspresiju će maska imati, da li će to biti tužno, ili srećno lice, ili lice bez  emocije… Nakon toga se pravi model u glini koji se mora izvajati od modelarskog gipsa, a kada se to osuši dobije se  kalup.

Venecijanska maska- tužno ili veselo lice?

Venecijanska karnevalska maska – tužno ili sretno lice, ili lice bez emocije?      Foto: AVE Tours

U kalup se slaže poseban mekani papir, koji  dozvoljava da sa njim radite šta hoćete, te se mogu  praviti obline, bore. Slažu se u slojevima, a između se nanosi  ljepilo. Koriste se samo prirodni materijali jer su maske predviđene za nošenje, kako bi koža mogla da diše.

Maska se suši  i to  na mjestu na kojem ima cirkulacije vazduha da bi  svi slojevi bili suvi. Kad se osuši maska u kalupu, onda se vadi. Potrebno je vrijeme za izvlačenje oblika maske. Višak se reže, zatim slijedi finiširanje, „otvaranje“ očiju… Najzahtjevnija je dekoracija.

Fabrika venecijanski maski - karnevalska maska 1

U složenom postupku izrade karnevalskih maski najzahtjevnija je dekoracija      Foto: AVE Tours

Boji se akrilnim bojama, ukrašava se različitim  dekoracijama koje su dostupne, ili koje sami kreatori naprave. Maske se ukrašavaju Svarovski kristalima, perjem, čipkma, sve zavisi šta se želi maskom  pokazati i kako treba da izgleda.

Za jednu jednostavniju  masku je potrebno tri – četiri dana, ali u kolekciji se nalaze maske za čiju izradu je bilo potrebno vrijeme i do mjesec dana. Umjetnički rad podrazumjeva i inspiraciju… ako je radnik umoran on se odmori pa nastvalja raditi.

Venice Art Mask Factory - carnival mask

Venecijanska karnevalske maske ukrašavaju se Svarovski kristalima, perjem, čipkom…      Foto: AVE Tours

Ova  Fabrika danas zapošljava oko 35 radnika. Svaki detalj se izrađuje ručno.  Prije nego što počnu raditi zaposleni u ovoj radinioci se obučavaju  tri do šest mjeseci. Neki su završili Fakultet za umjetnost, ali slikanje na platnu, slikanje u tri D je potpuno drugačije i iziskuje vještine.

Venecijaska karnevalska maska u 3D

Oslikavanje maski u 3D iziskuje posebne vještine i iskustvo      Foto: AVE Tours

Interesantno je da na  izradi  jedne maske radi 10 osoba i svako od njih je zadužen za konkrtni posao, odnosno proces rada. Tako se maska prenosi sa „stola na sto“. Kad se biraju motivi često insiparcija budu umjetnička djela velikih umjetnika kao što je Gustav Klimt.

U cijeni maske se ogleda odnos  vremena i truda  uloženog za izradu. Tako u fabrici u Skadru  masku možete kupiti za  25 eura, ali zadovoljstvo za maskiranje platiti i nekoliko hiljada eura. Što je maska veća i za njenu izradu utrošeno više vremena, ona je i skuplja.

Raskošna karnevalska maska

Raskošne karnevalske maske mogu koštati i do nekoliko hiljada eura

Ako pitate koji model maske je natraženiji… u fabrici kažu da je na to pitanje teško odgovoriti. Sve se radi ručno i uglavnom su unikati… Čak i kada se naprave dvije – tri maske istog motiva, razlika postoji jer ručna izrada uvjek ima pečat onoga koji predmet stvara.

Zanimljivo je da je maska za Tom Kruza u filmu “Širom  zatvorenih očiju” (Eyes Wide Shut) ručni rad majstora Venice Art Mask Factoy u Skadru. To je kuriozitet jedinstvene fabrike na Balkanu.

Menadžer fabrike Erton Rokaj ističe da je vlasnik Edmond porijeklom iz sjeverne regije Puke, i imao je vizju da razvije u Albaniji izradu karnevalskih maski koje prodaje čak u osam prodavnica u Veneciji.

Fabrika venecijanskih maski - menadžer Antoan

Fabrika venecijansnkih karnevalskih maski – menadžer Erton Rokaj      Foto: AVE Tours

U skadarskoj fabrici kažu da im velike maske uglavnom naručuju za kazina, hotele…. Kazina iz Las Vegasa naručuju maske koje se izrađuju u Skadru.

Iz ove fabrike maske su stigle u Pariz, Englesku, Australiju, čak imaju svoje tržište i u Kini… pa i u Crnoj Gori, u suvenirnici u Kotoru.

Karnevalska maska iz Skadra

Karnevalske maske izrađene u Skradru ukrašavaju hotele i kasina širom svijeta      Foto: AVE Tours

Ipak, najveći broj  maski namjenski prave za poznati karneval u Veneciji. Groznica karnevala ne jenjava. U mističnom Skadru, na korak od Crne Gore, je duh tradicije venecijanskih karnevala.

Fotografisanje je zabranjeno u fabrici.

Kreativnost i preduzetnički duh u ovoj fabrici potvrđuju i time što baš u Skadru možete iznajmiti karnevalsku, raskošnu balsku haljinu za jedinstveni ples pod maskama.

Balske haljine

U fabrici venecijanskih maski u Skadru moguće je iznajmiti i raskošne balske haljine      Foto: AVE Tours

Ukoliko niste imali priliku da doživite  čari karnevala, da osjetite   djelić mističnosti, inspiracije i “putovanja u neko drugo vrijeme” u ovom prostoru u Skadru  prepustite se uživanju u neslućenim mogućnostima ljudske mašte.

Turistička agencija AVE tours vodi vas na posebna mjesta u Albaniji, a ovo  je putovanje koje nećete zaboraviti  i sa zadovoljstvom ćete mistični Skadar preporučiti  svojim prijateljima.

Interrijer Fabrike maski u Skadru

Izložbeni prostor Fabrike venecijanskih maski – turistička atrakcija Skadra      Foto: AVE Tours

 

 

Pin It on Pinterest

Share This