Tirana i tajanstvena Kuća lišća

Posjetite glavni grad Albanije i otkrijte  “zarobljenicu” koja se oslobodila nakon 40 godina zarobljeništva, Tirana, danas moderna metropola nastala na temeljima surovog režima.

Opis izleta

Evropska metropola koja je posljednjih nekoliko decenija skoro potpuno promjenila svoj izgled  i modernim zdanjima parira milionskim gradovima svijeta, zadržala je brojna svjedočanstva najbrutalnijeg režima u Evropi. Brojne su atrakcije u Tirani koje privlače turiste nakon što je Albanija, zatvorena država oko 40 godina, otvorila svoje granice. Tirana je glavni i najveći grad Albanije,  milionski grad u kome živi trećina  stanovnika ove države.

Kako  je Albanija država konstrasta, tako i grad Tirana u kome se na specifičan način spajaju tradicija i moderno doba.Tirana je osnovana 1614, a postala je glavni grad 1920. godine.

Polazak je u jutarnjim satima iz BARA u 7:00 i ULCINJA u 7:30.

Putovanje uz 30 minutnu pauzu traje oko 3 sata u zavisnosti od zadržavanja na graničnom prelazu Sukobin.U pratnji lokalnog vodiča obilazak centra grada.

Tirana - glavni grad Albanije

Tirana – glavni grad Albanije

Tirana National History museum

Nacionalni historijski muzej u Tirani

Tirana ima mnogo zanimljivosti, a jedna od njih  je glavni Trg koga  krase ploče koje su napravljene od kamena koji je donijet iz svih dijelova Albanije, pa čak iz dijaspore gdje žive Albanci.

Pažnju privlači istaknuti mozaik pod imenom „Albanci“ na zgradi Narodnog muzeja koji predstavlja najveće zdanje na trgu gde se još nalazi Palata kulture, zatim hotel Tirana Internacional hotel, zatim  Sahat kula, Etembej džamija (jedini ostaci čaršije iz doba Osmanlija), Skupština grada… U blizini velikog trga Majke Tereze  je  neobična bijela „mrežasta“ instalacija ispred Nacionalne galerije umjetnosti.

Jedna od zanimljivosti je Piramida, svjedočanstvo režima Envera Hodže, koja je podignuta krajem 80.-tih nakon smrti Envera Hodže.

Prema statistici širom Albanije postoji preko 700.000 bunkera koje je izgradila komunistička vlast i koji su mahom služili za zatvaranje nepodobnih, mučenje i ispitivanje zatvorenika, te dogovaranje tajnih akcija i skrivanje. Od vodiča agencije AVE tours saznaćete kako je  Hodža “testirao”  otpornost bunkera.

Danas je većina tih bunkera napuštena, dok su tek poneki u Tirani pretvoreni u muzeje.

Na samo 300 metara od spomenika  Skenderbega nalazi se bunker koji je u sklopu project   BunkArt pretvoren u muzej, posvećen albanskoj tajnoj službi za vrijeme komunističkog režima. Na dvadesetak metara ispod zemlje čeka vas lavirint tunela koji vode u malene prostorije.

 

BunkArt 2

BunkArt 2 – muzej terora

Prvobitno nazvani „Objekti Shtylla“, ovi bunkeri su bili izgrađeni 70-ih godina po naredbi Envera Hodže koji je bio na vlast dugih 40 godina, sa ciljem skrivanja od nuklearnog napada  te vođenja tajnih poslova i ispitivanja zatvorenika. Iz mističnog  “podzemnog  svijet” Tirane agencija AVE tours preporučuje zelenu oazu u srce metropole  – Park Grand Tirana, savršeno mjesto za predah u zelenilu.

U samom centru grada nalazi se mistična Kuća lišća koja svjedoči kako je funkcionisala tajna služba Envera Hodže – SIGURIMI…

Sjedište islamskog religoznog reda Bektaši Sufi nalazi se u Tirani…Godine  2001. završena je izgradnja najveće crkve u Tirani, katoličke crkve Svetog Pavla.

Tirana je grad sa brojnim parkovima i botaničkim baštama, u slobodno vrijeme preporučujemo šetnju uz jezero.

Planirano je i vrijeme u šoping centru TEG.

Kuća lišća - sjedište Sigurimi-ja

Kuća lišća – nekada sjedište zloglasnog Sigurimi-ja

Posjetite najveći investicioni BUM na Balkanu – grad koji strmoglavo žuri da nadoknadi preko 40 godina izolacije i dostigne nivo ostalih glavnih gradova Evrope 

Itinarij

PLAN IZLETA

1. Sastanak grupe ispred sportske dvorane Topolica u 7:00 h.

2. Nakon prelaska granice, pauza za kafu ispred Skadra.

3. Obilazak Tirane sa licenciranim turističkim vodičem.

4. Fakultativno obilazak muzeja Kuća lišća.

5. Slobodno vrijeme

6. Ručak – preporuka nacionalni restorani u Tirani

7. Organizovani odlazak u tržni centar TEG.

8. Povratak za Crnu Goru.

Izlet traje oko 12 sati

Privatne ture nisu dostupne

Dostupne grupne ture

Napomena – ovaj izlet realizujemo iz  Bara i Ulcinja, a za zainteresovane iz ostalih gradova potrebna je doplata.  Za sve dodatne informacije, kontaktirajte nas – vaše zadovoljstvo je naš cilj!

Za realizaciju izleta potrebno je minimun 40 putnika!

Ortodox Church Albania

Pravoslavna crkva u Tirani

Cjenovnik

Privatna tura

Pogledaj cjenovnik za privatne ture

Privatna tura nije dostupna.

Grupna tura

od 30 € po osobi

Za realizaciju izleta potrebno je minimum 40 osoba.

Troškovi uključeni u cijenu

  • Prevoz  autobusom  turističke klase
  • Pratilac puta
  • Razgledanje grada 
  • Licencirani vodič u Tirani
  • Organizacioni troškovi

Troškovi koji nisu uključeni u cijenu

  • Ulaznica u muzej Kuća lišća ( 6 Eur )
  • Ručak
  • Individualni troškovi

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This