Vaskrs na Krfu – jedinstven doživljaj

Vaskrs  na Krfu treba doživjeti makar jednom u životu!

Zbog običaja i obreda za veliki pravoslavni praznik iz godine u godinu sve je više posjetilaca iz Evrope i svijeta na Krfu u ovom periodu i zbog toga je neophodno rezervisati smještaj, loklane vodiče i nekoliko mjeseci ranije.

Kerkyra port Corfu

Tih dana u Kerikiri, glavnom gradu Krfa, se organizuje  višednevna ceremonija koja njeguje tradiciju, ujedinjava hrišćansku religiju, i otkriva bogato nasleđe ostrva.

Učesnici svetkovine  se mjesecima uvježbavaju, ali ona najspontanija je pravi magnet za posetioce. Paganski ritual bacanja krčaga punih vode sa terasa i njihovo razbijanje o pločnik simbolzuje uništavanje ulaza u podzemni svet, a crvene krhotine krčaga su svojevrsne amajlije, i kao takve su mamac za nove posjetioce.

Razbijanje ćupova na Krfu
Orkestar na Krfu

PROGRAM PUTOVANJA:

1.dan – 02.05.2024.  Okupljanje u 22.00 u Baru ispreded sportske dvorane “Topolica”. Putovanje preko Albanije do grčke luke Igumenica sa usputnim zadržavanjima radi odmora, pasoških i carinskih formalnosti.

2.dan – 03.05.2024. Veliki Petak – 2024. Dolazak u Igumenicu  u jutarnjim satima. Putovanje feribotom do ostrva Krf (1h 45min). Po dolasku na ostrvo  kraća panoramsko  tura, zatim  smještaj u hotel.

Nakon kraćeg odmora polazak   obilazak starog grada: Stara tvrđava – najočuvanija vizantijska tvrđava u Grčkoj, Liston – kompleks zgrada koje predstavljaju centar društvenog života, djelo čuvenog arhitekte Lesepsa, Enozis – spomenik ujedinjenju jonskih ostrva sa Grčkom, veličanstvena Palata Svetih Georgija i Mihaila – najljepši ostatak britanske vladavine ostrvom, Crkva Svetog Spiridona zaštitnika ostrva.

Slobodno vrijeme u starom gradu. 

Na Veliki petak, počev od 14:00h, pa sve do deset uveče, na svakih pola sata kreću litije iz mnogobrojnih gradskih crkava. 

Fakultativni odlazak na „Grčko veče“ u taverni. Povratak u hotel. Noćenje.

 3.dan – 04.05.2024. Velika Subota –2024. Doručak. Organizovani polazak do Starog grada, zakazana posjeta Srpskoj kući od 8.30. 

Zajednički odlazak na trg, prema crkvi Svetog Spiridona oko 10 časova, gdje sat kasnije nakon što se  oglase zvona koja najavljuju prvo Hristovo Vaskrsenje, nastupa jedinstvena ceremonija „bacanja ćupova“. Sa  prozora ukrašenih purpurnim tkaninama, bacaju se ćupovi, čiji prasak prilikom razbijanja o pločnik izaziva oduševljenje brojnih turista, koji se otimaju o djeliće ćupova, jer se vjeruje da donose sreću.  Crkve Svetog Spiridona organizuje svečanu  litiju uz čak tri filharmonijska orkestra i iznošenje plaštanica, kao i iznošenju moštiju Svetog Spiridona – čudotvorca,  zaštitnika ostrva Krfa. 

Oko 13:30 planiran je polazak na ostrvo Vido gdje je planirano da budemo dva do tri sata.

U večernjim satima, na  trgu Spianada, više desetina hiljada ljudi, čeka dolazak Blagodatnog ognja, kojim se upali na desetine hiljada svijeća. 

Osećaj prisustva večernjoj liturgiji i dočeka ponoći kada se čestita Vaskrs je neponovljiv…. Pola sata prije ponoći, iz Crkve Svete Petke ka centralnom gradskom trgu – Spianada, kreće svečana Vaskršnja litija. Tačno u ponoć, kada se na Staroj tvrđavi osvijetli ogroman natpis „HRISTOS ANESTI“, a purpurni krst postane bijele boje, kreće spektakularni vatromet, koji uz svjetlost desetina hiljada svijeća, ostavlja veličanstven utisak koji se  nezaboravlja !  

Organizovani povratak u hotel… Noćenje.

4. dan – 05.05.2024. VASKRS – Nedelja  Doručak. Po želji  odlazak na Vaskršnju liturgiju i pričest u gradu Krf. Slobodno vreme za obilazak grada ili fakultativna posjeta Ahileon palati, monumentalnom spomeniku antičkoj umjetnosti i velikim ambicijama, koji je “izgradila” austrijska princeza Elizabeta, i u kome se nalazi ogromna statua Ahileja koju je podigao njemački car Vilhelm. Tokom boravka srpske vojske na Krfu, ovde je bila srpsko-francuska bolnica. Fakultativni odlazak do prelijepog i neobičnog zaliva – Paleokastica koji se nalazi na sjevero-zapadnoj obali ostrva. Posjeta neobičnom manastiru presvete Bogorodice na stijeni u neposrednoj blizini. Povratak u hotel. Noćenje.

  5. dan – 06.05.2024. Doručak. Polazak na trajekt u ranim jutarnjim časovima. Putovanje ka Sarandi!

  Obilazak starog grada Butrint, nekada dio rimskih i grčkih kolonija, a danas još jedan od lokaliteta u Albaniji uvrštenih u UNESCO listu svjetske baštine.

  Razgledanje Sarande, slobodno vrijeme. U Sarandi možete posetiti niz znamenitosti: od ostataka nekadašnje Sinagoge iz 5. vijeka, stare tvrđave Ljekursi iznad grada sa koje se pruža nevjerovatan pogled na Jonsko more i okolinu Sarande, uživati pored rive u najatraktivnijem albanskom ljetovalištu.

  U kasnim popodnevnim satima polazak za Crnu Goru.

  Noćna vožnja uz usputna zadržavanja radi carinskih formalnosti i odmora.

  1. dan –07.05.2024. Dolazak u Bar. Kraj programa.
  Ahilejeva palata
  Vaskrs na Krfu Aleksandros Melisis

  Cijena aranžmana već od 245 eura po osobi.

  Aranžman obuhvata:

  • Smeštaj u ½ i 1/3 studijima na bazi 3 noćenja sa doručkom
  • Usluge licenciranog turističkog vodiča tokom trajanja putovanja;
  • Obilazak grada Krfa, Butrinta i Sarande
  • Karte za trajekt u oba smera; Usluge organizacije putovanja

  Aranžman ne obuhvata:

  – Fakultativne izlete:

  • Fakultativni izlet na ostrvo Vido i u Srpsku kuću – 20 EUR;
  • Fakultativni izlet do palate Ahilon – 20 EUR / minimum 20 osoba
  • Fakultativni izlet do manastira Paleokastrica – 15 EUR;
  • Fakultativni odlazak na Grčko veče – 40 EUR (potvrda za Grčko veče najkasnije do 15.februara zbog velikih gužvi u restoranima) -Ulaznica u nacionalni park Butrint
  • Individualne troškove putnika

  – Putno i zdravstveno osiguranje 5 eura

  – Boravišne takse 

  NAPOMENE U VEZI SA SMEŠTAJEM:

  Agencija obezbjeđuje smještaj u prečniku od 5 kilometara od centra Starog grada.  

  NAPOMENE:

  • Ovaj aranžman će se realizovati na najmanji broj putnika 40.
  • Za izlete i aranžmane u organizaciji turističke agencije AVE tours važe Opšti uslovi putovanja koji su u skladu sa Zakonom o turizmu Crne Gore

  ( Agencija nije u mogućnosti vratiti novac putniku, ukoliko putnik otkaže svoje prisustvo izletu na dan putovanja ili 48 sati pred dan putovanja, iz organizacijskih razloga ).

  • Agencija zadrzava pravo otkaza aranzmana za slucaj nedovoljnog broja putnika u roku od 5 dana prije izleta.
  • Za ovo putovanje potreban je novi, biometrijski pasoš

  Pin It on Pinterest

  Share This