Vjerska tura

Religiozna tura ka najvećem svetilištu u Crnoj Gori

Opis izleta

Poklonička putovanja su najstariji vid turizma na svijetu!

Na vjerskoj turi, turistička agencija AVE tours vodi vas na sveta mjesta, manastire čiji duhovni kompleksi odišu spokojem, a nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim ni zbog arhitektonskih izgleda.

Zašto manastir Ostrog djeluje tako nestvarno u prirodnoj pećini koja se nalazi u skoro vertikalnoj stijeni na nadmorskoj visini od 900 metara, kao da nije ljudskih ruku djelo.

Na ovo sveto mjesto, dolaze vjernici sa svih merdijana, pripadnici svih religija da se mole i poklone moštima Svetog Vasilija Ostroškog.

Poslije hristovog groba u Jerusalimu, i Svete Gore u Grčkoj, manastir Ostrog je najposjećenije svetilište u hrišćanskom svijetu.

Nakon perioda socijalizma na prostoru Crne Gore obnovljeni su brojni manastiri među kojima je manastir Dajbabe, formiran u stijeni koja je u obliku krsta.

Na jedinstvenoj vjerskoj turi kroz Crnu Goru obilazimo i ženski manastir Ždrebaonik, kao i najveći hram u najmanjoj balkanskoj državi.

Pigrimage tourism

Vjerski turizam

Putovonje počinjemo sastankom grupe na dogovorenom mjestu odakle krećemo prema Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. U Podgorici obilazimo Saborni hram Hristovog Vakrsenja, najveći u Crnoj Gori. Izgradnju ovog veličanstvenog hrama trajala je oko dvije decenije. Unutrašnja dekoracija hrama izvedena je originalnom fresco tehnikom koja na ovim prostorima nije korištena posljednjih 800 godina. 

Freske ispisuju hrišćansko predanje koje je krenulo od Svetog grada Jerusalima i proširilo se i na ove prostore, a pokrivaju 6200 kvadratnih metara predstavljaju remek djelo zidnog slikarstva u novije vrijeme.Hram je ukrašen kamenom plastikom, reljefima u kamenu i drvetu te mozaicima.

Oko  1960 kvadratinih metara hrama  predstavlja  najveću površinu pokrivenu mozaicima u Crnoj Gori. Pored podnog mozaika, ovom tehnikom ukrašen je i ulazni portal hrama kojim dominira scena Vaskrsenja Hristovog kome je hram posvećen.

Cathedral of the Resurrection of Christ

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja – Podgorica

Nedaleko od Danilovgrada u sred pitome Bjelopavlićke ravnice nalazi se oaza mira i spokoja – Manastir Ždrebaonik. Iako nemamo pouzdane podatke pretpostavlja se da je podignut krajem 16. i početkom 17.vijeka. Tokom turbulentne istorije nekoliko puta je razaran i pustošen.
Manastirska crkva posvećena je Arhanđelu Mihajlu u kojoj su, nakon 166 godina lutanja od hrama do hrama, svoje mjesto pronašle mošti Sv. Arsenija Sremaca, prvog episkopa nakon Sv. Save. Od 1991.g.

Ždrebaonik je postaje ženski manastir u kojem živi desetak monahinja sa igumanijom koje se pored redovnih poslova na održavanju manastirskog domaćinstva bave i ikonopisom. Vrijedne ruke monahinja sakupljaju samonikle biljke iz okoline te ih pretaču u ljekovite meleme, tinkture i čajeve… Molitvena atmosfera u kojoj se proizvode daje, kako kažu monahinje, posebna svojstva preparatima.

Monastery Ždrebaonik

Manastir Ždrebaonik

Manastir Ostrog, najveće svetilište Crne Gore, Balkana i šire u 17. vijeku osnovao je Sv. Vasilije Ostroški u vremenu koje nije bilo naklonjeno ni narodu, ni crkvi. U potrazi za mirom i spokojem, ispod Ostroške grede u nepristušpačnoj pećini Sv. Vasilije izabrao je mjesto na kojem će provesti veliki dio svog života posvećen Isusu Hristu.

Prema predanju, 7 godina nakon njegove smrti pronađeno je tijelo, očuvano i mirisalo je na bosiljak.

 

Brojna su čuda Sv. Vasilija o kojima svjedoče vjernici koji posjećuju ovo svetilište. Među čudima Sv. Vasilija je i vinova loza koja je u kamenu nikla na mjestu gdje se upokojio Sv. Vasilije čudotvorac, a čiji plodovi liječe neplodnost.
Moštima Sv. Vailija Ostroškog poklanjaju se pripadnici različitih religija u Crnoj Gori, a dolaze i vjernici sa najudaljenijih tačaka svijeta tokom cijele godine
Riječ “ostrog” potiče od staroslovenskog “ostrog”- što znači utvrđenje, utvrđeno mjesto.

Monastery Ostrog

Manastir Ostrog

Podno Dajbabaske gore, sakriven od pogleda sakrio se Manastir Dajbabe. Pripada tipu pećinskih manastira, u obliku je krsta, a punih 45 godina bio je dom sv. Simeona Dajbabskog. U postu i molitvi Simeo Dajbabski posvetio je život oslikavanju ovog neobičnog hrama. Nazivao ga je Podzemni dom Carice nebeske.

Podzemni zato što se nalazi pod zemljom, a Carice nebeske zato što je posvećen Uspenju presvete Bogorodice. Kada kroz niska vrata manastira uđete u pećinu u obliku krsta ispisanu freskama prilogađenim obliku stijena pomislite “Ovako nešto nikada nisam vidio”. U manastiru počivaju mošti Sv. Simeona Dajbaskog proglašenim svetcem 55 godina nakon upokojenja.

Monastery Dajbabe

Manastir Dajbabe

Posjetite Svetinje Crne Gore, obiđite tri manastira i najveći hram u jednom danom.

Itinarij

PLAN IZLETA

 • Sastanak grupe na dogovorenom mjestu u Baru i polazak prema Podgorici
 • Obilazak Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja
 • Nastavak putovanja prema Danilovgradu
 •  Obilazak Manastira Ždrebaonik
 • Nastavak putovanja prema Manastiru Ostrog
 • Obilazak Manastira Ostrog
 • U Bogiteći predviđeno slobodno vrijeme i pauza za ručak
 • Nastavak putovanja
 • Obilazak manastira Dajbabe
 • Povratak u Bar
 • Kraj putovanja

Izlet traje oko 10 sati

Dostupne privatne ture

Dostupne grupne ture

Bar

Cjenovnik

Privatna tura

Pogledaj cjenovnik za privatne ture

2 osobe 2 x    95€ = 190€
3 osobe 3 x    85€ = 255€
4 osobe 4 x    70€ = 280€
5 osoba 5 x    65€ = 250€
6 osobe 6 x    55€ = 330€

Grupna tura

€45 po osobi

Za ralizaciju potrebno je minimum
6 osoba.

Troškovi uključeni u cijenu

 • Vožnja autom, vanom ili autobusom visoke turističke klase
 • Licencirani turistički vodič na jeziku grupe
 • Takse i ulaznice
 • Prevoz od  Donjeg do Gornjeg manastira Ostrog
 • Organizacioni troškovi

Troškovi koji nisu uključeni u cijenu

 • Hrana i piće tokom putovanja
 • Individualni troškovi

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This