Otkrijte čudo prirode – zašto se žene vraćaju u ovaj raj

 

Uvala između Male i Velike plaže u Ulcinju jedinstven je ženski raj na zemlji. Mistično mjesto na kome se žena osjeća potpuno  opuštenom, i taj poseban ugođaj  trebate doživjeti dok boravite u Crnoj Gori. Efekti su višestruki u šta ćete se uvjeriti nakon prvog dolaska na Žensku plažu.

Čudo prirode na obali Jadranskog mora je ljekovita Ženska plaža u najjužnijem crnogorskom primorskom gradu Ulcinju.  Jedina plaža “rezervisana” samo za žene. To je mjesto gdje se žena na poseban način zbliži sa prirodom i posveti sebi – zdravlju, ljepoti, njezi.

 

Mjesto gdje se žena na poseban način zbliži sa prirodom i posveti sebi

Mjesto gdje se žena na poseban način zbliži sa prirodom i posveti sebi  Foto: Biljana Dabić

 

Vjerovali, ili ne,  tajnovitost ženske plaže ostaje iza kapije koju čuva jedan muškarac. Ulcinjani poštuju pravila da je ovo mjesto “ženski raj”.  Ako stranac – neznanac poželi ući, ljubazno mu se objasni da je Ženska plaža “rezervisana” samo za nježniji pol.

 

Zašto je Ženska plaža ljekovita?

 

Jaki izvori mineralne sumporne  vode u moru,  u uvali okruženoj borovima, čist vazduh i miris mora u prijatnoj mediteranskoj klimi čine Žensku plažu ljekovitom. Idealan ambijent  za uživanje, ali i dobrobit za zdravlje i ljepotu.  To je dokazala nauka.

Ljekovitost vode je ispitana početkom 20. vijeka i od tada ljekari je preporučuju za  liječenje steriliteta uz redovne medicinske tretmane.  Zbog blagodeti sumorno – mineralne vode u morskoj  ljekari preporučuju Žensku plažu i za   kožna oboljenja, kao i za respiratorni trakt.

 

Ženska plaža - raj za žene

Ženska plaža – raj za žene   Foto: Biljana Dabić

 

Sumporna voda izvire u plićaku. Talasi čiste morske vode uz sumpornu stvaraju  mikro i makro molekule  pogodne za prirodnu aerosol terapiju.

Najljepši osjećaj je doći izjutra kad se miješa miris guste borovine i vode koja odiše mineralima. Neponovljiv je  osjećaj koji  možete doživjeti u božanstvenom  ambijentu  ženskog kutka na planeti Zemlji.

 

JUTRO - najljepši dio dana na Ženskoj plaži

JUTRO – najljepši dio dana na Ženskoj plaži  foto: Biljana Dabić

 

Spečifična je gustina, tamno zelene morske  vode na Ženskoj plaži. Ta gustina vode se osjeća tokom kupanja.  Dio plaže u dužini od 50-tak metara je šljunkovit, a dubina postepena. Sa stijenovitih  ploča ženama se otvara pogled na plavu pučinu.  U desnom dijelu uvale  je pećina.  Baš tu su naslage mineralnog blata,  odličnog za piling kože koja posle ovog prirodnog tretmana dobija svilenkastu mekoću.

 

Odlasci na Žensku plažu su dani koje žena posvećuje sebi, svom zdravlju i ljepoti.

Odlasci na Žensku plažu su dani koje žena posvećuje sebi, svom zdravlju i ljepoti   Foto: Biljana Dabić

 

Ljekari preporučuju da nerotkinje dođu  u ranim jutarnjim satima na Žensku plažu, sunčaju se  i kupaju potpuno nage. U top 5 nudističkih plaža na svijetu CNN je uvrstio Žensku plažu u Ulcinju navodeći da plaža pruža privatnost, a dodatno je privlačna i zbog ljekovitog blata i sumpornih voda.

Od maja do oktobra na plažu isključivo mogu doći  žene, dok u zimskoj dobi zbog lijepog ambijenta na plažu dolaze i muškarci i djeca.

U blizini Ženske plaže, prema Ulcinju nalaze se bajkoviti usjeci i prolazi, male pećine koje plivajući možete otkrivati, obići i uživati u  čarobnoj kreaciji prirode.

 

Bajkoviti usjeci i prolazi u blizini Ženske plaze

Bajkoviti usjeci i prolazi u blizini Ženske plaze   Foto: Biljana Dabić

 

Odlasci  na Žensku plažu su  dani  koje posvećujete sebi, svom zdravlju i ljepoti. Tokom boravka u Crnoj Gori minimalno jedan dan  rezervišete samo za sebe, bićete oduševljene.  Pozitivnu energiju koju akumulirate na Ženskoj plaži prenosite svojim najdražim.

Zajedno možete uživati tokom obilaska starih gradova Bara i Ulcinja, a zatim svako izabrati svoj kutak na plaži, dame na Ženskoj, a džentlmeni na jednom od obližnjih kupališta između borova i mora.

 

Sedam prirodnih ljekovitih faktora u Ulcinju

 

Ulcinj sa okolinom - jedna od najljepših destinacija na Crnogorskom primorju

Ulcinj sa okolinom – jedna od najljepših destinacija na Crnogorskom primorju   Foto: Biljana Dabić

 

Ulcinj sa okolinom jedna je od najljepših destinacija na Crnogorskom primorju  kako zbog Starog  grada koji ima tradiciju oko tri milenijuma, tako i zbog sedam prirodnih, ljekovitih faktora. Ulcinj zbog: plavog čistog mora, pjeskovite Velike plaže, izvora ljekovite sumporne vode, mineralnog blata – peliloida, morske soli i njene lužine, predstavlja ljekovito mjesto.

 

Velika plaža u Ulcinju

Velika plaža u Ulcinju   Foto: Biljana Dabić

 

Kad je u pitanju Ženska plaža, prvo naučno istraživanje  ovog lokaliteta zasluga je dr Jovana Kujačića, koji je 1932. godine objavio  knjigu o Ulcinju kao banjskom i klimatskom lječilištu. Na ljekovitost Ženske plaže ukazivao je  svjetski priznati naučnik sa balkanskih prostora Mihajlo Pupin.  Ruski naučnik Ščererbakov takođe, je  izučavao  ulcinjske izvore ljekovite sumporne vode i upoređivao ih sa čuvenim Ahenskim izvorima u Njemačkoj.

 

Legenda

 

Za žensku plažu u Ulcinju, gradu nekada poznatom i po gusarima,  vezuju se brojne  legende.

Jedna od legendi je priča  o velikoj ljubavi Unuč Alije i njegove žene.

Unuč Alija je bio izuzetno moćan  čovjek. Imao je ženu Sultanetu koju je obožavao, ali koja nije mogla da ostane u drugom stanju. Po običajima tog vremena morao je da je ostavi i oženi drugu koja mu može podariti potomstvo.  Alija nikako nije mogao da zamisli da žena koju voli pripadne nekom drugom, a on da nastavi život sa drugom ženom. Zbog toga je odlučio da je ubije, što  je ispričao majci, rekavši joj da će to uraditi kada se vrati sa putovanja na koje je upravo bio krenuo.

 

Za žensku plažu u Ulcinju vezuju se brojne legende

Za žensku plažu u Ulcinju vezuju se brojne legende   Foto: Biljana Dabić

 

Svekrvi je, međutim, bilo žao snahe koju je mnogo voljela. Starica je tugovala danima zbog zle sudbine, a onda joj se jedne noći u snu javio anđeo i rekao joj da odvede snahu na rt, gdje “voda ima miris” da se snaha u toj vodi  kupa te da će Sultaneta tako ostati trudna. Sljedećeg jutra svekrva uzela snahu za ruku i sa njom otišla u pećinu gdje izvire ta voda. Triput dnevno, 21 dan, Alijina žena se kupala u sumpornoj vodi pridržavajući se rituala kojem ih je naučio anđeo.

Na  radost svih, Unuč Alija sa voljenom suprugom je dobio potomke.

 

Borova šuma čini ovaj predeo mističnim

Borova šuma  male uvale čine ovaj predeo mističnim   Foto: Biljana Dabić

Pin It on Pinterest

Share This