U TOP 10 mjesta u Crnoj Gori koji su na listi izletničkog programa je Lipska pećina, jedina valorizovana i osposobljena pećina u najmanjoj zemlji Balkana. Lipsku pećinu treba posjetiti jer tu čovjek doživi stvaralačku moć prirode, koja je oformila  orginalne  forme pećinskog nakita.

Lipska pećina  se nalazi u selu Lipa Dobrska, 5 km od centra Cetinja, Prestonice Crne Gore. Do podzemnog svijeta koji je milenijumima stvarala priroda, može se doći iz pravca Cetinja, magistralnim putem ka Podgorici. Prvo u nizu oduševljenja je  pogled sa vidikovca Belveder na nacionalni park Skadarskog jezera.

Lipska pećina 2

Lipska pećina nalazi se u TOP 10 mjesta koje treba posjetiti u Crnoj Gori

Nakon što kupite kartu, vozom se spuštate do ulaza odakle obilazak počinje zajedno sa ljubaznim vodičem. Avantura se nastavlja dolaskom u Lipsku pećinu, čudesnu galeriju podzemnih dvorana, izuzetne speleološke vrijednosti. Pećina je  formirana djelovanjem podzemnih voda i najveću pažnju privlače dvorane, raznovrsnost ukrasa, njihovi oblici i boje ni jednog posjetioca neće ostaviti ravnodušnim.

Lipska pećina 3

Lipska pećina – čudesna galerija podzemnih dvorana

U  Njegoševoj  dvorani mogu se  vidjeti  najljepši stalaktiti u pećini. U Lipskoj pećini stalaktiti i stalagmiti, hiljadama godina se  spajaju i zajedno  čine neraskidivu cjelinu koju speleolozi nazivaju stalagnat. Podzemni vodotoci  i izvori, povećavaju prirodne ljepote Lipske pećine i čine je još privlačnijom i atraktivnijom.

Temperatura u pećini tokom cijele godine je između 8 – 12 stepeni Celzijusa – što je  pravo osvježenje za ljetnje vrućine.

Lipska pećina 4

Lipska pećina bogata je i stalagnatima – hiljadama godina spajani stalagmiti i stalaktiti

Do danas istraženo je čak 2.500 metara  kanala, a u međuvremenu je urađeno gotovo 600 metara  staze koju je moguće obići u okviru Osnovne pećinske ture (60 minuta), koja je jedna od dvije zvanične ture koje nudi Lipska pećina. Kako i u većini avanturističkih mjesta, tako i u ovome, postoji dio za one koji žele znati i otkriti više.

Naime, Avanturistička tura podrazumijeva ulazak u pećinu kanapom kroz jedan od ulaza dubine gotovo 25 m i šetnju kroz netaknutu prirodu uz upoznavanje onoga što pećinski duh zaista jeste.

Lipska pećina 5

Lipska pećina – Jedinstven doživljaj podzemnog svijeta

Lipska pećina je jedna od najstarijih istraživanih pećina u Crnoj Gori, koja nudi šarmantnu raznolikost kraških obilježja i pruža jedinstven doživljaj podzemnog svijeta. U prilog autentičnosti Lipske pećine  govori ne samo njena divlja ljepota, koja je čini nezaboravnom, već i njen istorijski značaj.

U prošlosti za stanovnike  Dobrskoga sela pećina je bila izvor vode. Mještani pamte da su njihovi preci od davnina pećinu koristili za snadbijevanje pitkom vodom. U nasljeđe su ostavili nazive za izvorišta: Ikona, Blizanci, Drobovi, Jezik i mnoga druga. Osim toga,  stoljećima je privlačila interesovanje svojom ljepotom i raznovrsnošću.

Istraživanja same pećine i zapisi o njoj datiraju iz 19. vijeka, koje je naručio vladika Petar II Petrović Njegoš. Kasnije je kralj Nikola u Lipskoj pećini  primao zvaničnike iz inostranstva.

Inače, kao relevantan podatak se uzima datum objave prvog zvaničnog zapisa o pećini 1839. godine, kada ju je engleski arheolog Henri Lejard posjetio i ostavio pisani izvještaj o bogastvu njenih ukrasa. Kasnije, 1887. godine o pećini piše i ruski naučnik Pavle Rovinski, koji svjedoči o dragocjenosti ukrasa i nezaboravnom doživljaju koji pećina ostavlja na posjetioce. Jedan od istraživača je bio i Eduard Alfred Martel, osnivač moderne speleologije 1894. godine.

Lipska pećina 6

Lipska pećina – svjedočanstvo stvaralačke moći prirode oduševljava brojne turiste

U prvom speleološkom objektu u Crnoj Gori koji je valorizovan u turističke svrhe, prva tura  traje  oko jedan sat. Fotografisanje je dozvoljeno, ali ne i upotreba blica.

Zbog čega treba posjetiti Lipsku pećinu – Zbog posebne prilike da doživimo stvaralačku moć prirode, koja je oformila  orginalne  forme pećinskog nakita.

Lipska pećina zvanično je otvorena 13. jula 2015. godine, a do danas je posjetilo na desetine hiljade turista koji svoje oduševljenje prenose preko društvenih mreža i  preporučuju prijateljima – tokom boravka u Crnoj Gori obavezno pođite na turu kroz Lipsku pećinu.

Pin It on Pinterest

Share This