Vodič za  odmor na Barskoj rivijeri.

Šta obavezno trebate vidjeti i doživjeti na Barskoj rivijeri?

Barska rivijera je jedna od rijetkih destinacija na kojoj možete provesti duži godišnji odmor, a da svaki naredni dan ne liči na prethodni.  More, planine, kanjoni,  živopisni maslinjaci, jezero, bogato kulturno nasleđe, odlična domaća  hrana, mnogo festivala…

Ono što je čini posebnom su  dvije obale – morska i  jezerska. Otkrijte ljepote i sadržaje  između dvije čarobne obale.

 Turističku ponudu Barske rivijere preporučuje raznovrsnost. To je destinacija svih generacija.

Barska rivijera- destinacija svih generacija

Plaže Barske rivijere

Mnogima su za ljetovanja na moru asocijacija plaže.

Barska rivijera  ima  20 – tak plaža  koje je stvarala priroda,  čije nazive je i sama  definisala,  od crvene do zlatne obale… Brojne su skrivene, male plaže koje treba otkriti.  Posjetite i moderna kupališta sa atraktivnim plažnim barovima, za uživanja u čarima dugog plavog ljeta.

Dan ispratite  najživopisnijim zalascima sunca na jednoj od prelijepih plaža Barske rivijere. 

Zadovoljni, željno iščekujte sutra za novu avanturu.

Zašto Stari Bar nazivaju Crnogorskom Pompejom?

Malo koji lokalitet na Barskoj rivijeri bilježi konsatntno povećanje broja turista kao Stari grad, ispod Rumije. To nije bez razloga jer je riječ o najvećem muzeju na otvorenom na Jadranu, koji je na listi čekanja za upis u UNESCO.

Stari grad Bar – Crnogorska Pompeja

Stari grad Bar je vjeovatno jedini prostor u Evropi,   na čija 4 ha površine, udaljenom oko  pet kilometara od morske obale, su se smjenile sve civilizacije osim Austro-ugarske. Te civilizacije su ostavile svoje tragove koje i danas možemo vidjeti u  Crnogorskoj Pompeji. 

Kuriozitet je i to što je baš u Starom gradu Baru, Zapad otvorio vrata Istoku.  Istražiti skrivena blaga Starog grada  je preporuka turističkih poslenika Bara.  U moru interesantnih priča, od vodiča turističke agencije AVE tours saznaćete zašto je oslobođenje Starog grada, uslovilo rađanje Novog Bara.

Šta se pravi od voća koje rodi maslina u trećem milenijumu?

Maslina je simbol Bara. Barani su ponosni na Staru maslinu.

Stara maslina – spomenik prirode

Jedini spomenik prirode u regionu je Stara maslina koja svjedoči o životu na našim prostorima preko 2.240 godina. Stara maslina nalazi se u mjestu Mirovica, čiji naziv ima korjen u simbolici vječnog drveta.  Posebno je interesantno što Stara maslina u trećem milenijumu rađa, a od njenih plodova pravi se ulje pakovano u orginalan  suvenir.

Ako ste romantični, planirate brak, ispod Stare masline možete obaviti jedan od najljepših životnih rituala.

To je rijetkost – primorski grad sa pet kanjona!

Koji mediteranski grad ima pet kanjona?

Bar!

Pitanje nije  za milion dolara, ali primorski grad sa pet kanjona,  jeste  rijetkost. To je rijetkost i za kontinentalne gradove.

Jedini primorski grad sa 5 kanjona

Jedinstvenost Bara ogleda se u tome što ima pet kanjona koji su idealni za  aktivni odmor turista željnih adrenalina i netaknute prirode. Sa iskusnim vodičima idemo u  avanturu otkrivanja kanjona.

Kanjoni su skriveni dragulji planine Rumije, koja svojim masivom odvaja zaleđe Jadranskog mora od najvećeg jezera na Balkanu, Skadarskog jezera. 

U ponudi  aktivnog turizma u okolini Bara su kanjoni  rijeke  Rikavac,  Međureč,  Vruća Rijeka, kao i kanjoni Nikezića potok i Perin potok.

Jeste li spremni za  pješačenja u netaknutoj prirodi ?

U zaleđu Barske rivijere je 16 planinskih staza, ukupne  dužine preko 100 km. Ljubiteljima planinarenja  ostaće nezaboravno  povezivanja s prirodom planina Rumije, Sutormana…

Bar u zaleđu ima 16 markiranih planinskih staza

Boravak  u Baru omogućava vam i da počnete sa planinarenjem, te upoznate draž ovog vida aktivnog odmora.  

Pored zahtjevnijih planinskih tura, pješačke ture organizuju se i kroz barske maslinjake  koje mogu savladati svi, što bi se reklo od 7 do 77 godina. U blizini starog grada Bara  je  maslinjak Džidžarin u kome je oko 10.000 maslina od kojih je preko 1.000 maslina starih preko 1.000 godina.

Bar – Grad na dvije čarobne obale

Teško je svesti, kompletnu ponudu Barske rivijere  jer su  to neiscrpani izvori ljepote i kontrasta u kojima posebno mjesto zauzima Nacionalni park Skadarsko jezero. Grad na dvije čarobne obale Bar ima  dvije obale – morsku i jezersku. 

Bar, grad na dvije čarobne obale

Barska rivijera ima 46 km morske i 64 km jezerske obale kojoj pripada baš  taj razruđeni, ostrvski dio na kome su manastiri iz srednjeg vijeka- Beška, Starčevo, Moračnik….

Na razuđenom Skadarskom jezeru obiđite istorijske spomenike

Kada krenete Panoramskom rutom koja spaja dvije čarobne  obale – morsku i  jezersku, u mjestu Ostros su ostaci manastira Prečista krajinska. To je  jedan od najstarijih spomenika kulture na ovim prostorima  za koji se vezuje ime Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika grada Bara.

Skadarsko jezero – dopadljivo, a različito kroz godišnja doba

Nacionalni park  Skadarsko jezero je neiscrpno bogatstvo Bara, Crne Gore.                                                                          Mnogi će reći – Bio / bila sam Skadarskom  jezeru. Bili  jeste, ali vidjeli sve niste!!! Koliko god puta da se vratite na Skadarsko jezero, potvrdiće vam se – Kada priroda daruje, daruje nesebično.

Ljepote Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je oaza prirodne ljepote, bogate flore i faune, razruđenih obala, i kulturno-istorijskih spomenika.  Na Skadarskom jezeru spoznaćete harmoniju života rijetkih vrsta ptica, kao na primjer pelikana i kormorana.  Uz uživanja u  bajkovitim  poljima  lokvanja, samo na   Skadarskom jezeru možete probati jestivu biljku kasaronju.  Saznaćete šta znači kiša za ovu vodenu biljku…

Bogata flora Skadarskog jezera

Mnogo zanimljivog čeka vas na Skadarskom jezeru, koje je različito kroz  godišnja doba. Dopadljiv je ,  i ostrvski, i močvarni dio Skadarskog jezera. Ima svoju draž Skadarsko jezero  bilo da krstarite, vozite kajak, plivate,  uživate u odličnoj domaćoj hrani…Ko prvi put dođe na Skadarsko jezero, poželi da se vrati. Za ljubitelje netaknute prirode ovo je oaza mira, raj za uživanje i opuštanje.

Vinske ceste

U zaleđu Bara su odlične vinarije i na daleko poznati cmnički vranac koji će upotuniti gastronomski ugođaj specijaliteta domaće kuhinje.

Nacionalni park Skadarko jezero

Oko Skadarskog jezera, vinova loza se gajila od 2.vijeka.   Prve regulative u proizvodnji grožđa i vina donesene su za vrijeme vladavine kralja Nikole, u drugoj polovini 19.vijeka. Kako je tada zakon  nalagao svaki mladoženja, ukoliko je bio iz vinogradarskog područja, morao je prije ženidbe zasaditi određeni broj  čokota vinove loze. 

Godinje – kolijevka vranca

Koje crmničko selo je kolijevka vranca?

Sa ponosom predlažemo da posjetite crmničko selo Godinje,  prvu zaštićenu ruralnu cjelinu u Crnoj Gori sa statusom kulturnog dobra koje je autentično po specifičnoj arhitektri “kuća na kuću”. Biće zanimljivo kada vam turistički vodič ispriča zašto su se u minulim vremenima opredjelili za ovakav vid  gradnje  i šta to povezuje ove objekte…

Selo Godinje- prva zaštićena ruralna sredina

Putem vinskih cesti obilazimo i selo Limljane, koje je upisano u Ginisovu knjigu rekorda. Istina, ne zbog vina, već pet željezničkih stanica iz vremena ćira. Dok slušate zanimljive priče, uživaćete  u vrhunskom vinu, iz odličnih vinarija ovog sela.

Bar – grad festivala

Uz prirodne i kulturne sadržaje, Barska rivijera  ima tradiciju turističko – poljoprivrednih Festivala: Maslinijada, Festival vina i ukljeva, Koštanijada…Festival berbe grožđa…

Doživite ugođaj na festivalima – dobra zabava, domaći proizvodi, tradicija…

Festivali u Baru – spoj tradicije i ugođaja

Saznajte i probajte koje sve kulinarske specijalitete spremaju vrijedne domaćice od masline,  šta se osim vina i rakije pravi od grožđa. Zadovoljite sva čula na festivalima u Baru.  

Čari Barske rivijere kroz godišnja doba

Suncem okupana Barska riva, miris mora i borova, razlog je da već danas razmišljate o produženom vikendu, ili dužem odmoru  u Baru gdje ćete  odabrati u kojem od šest turističkih mjesta želite odmarati.  Čekaju vas:  Čanj, Sutomore,Šušanj, Bar, Dobra Voda, Utjeha sa smještajnim kapacitetima različitih kategorija, a veoma konkurentnih cijena.  Možete da birate od privatnog, apartmanskog, do hoteskog sa 4 *.  

Nemojte zanemariti –  i zima, i proljeće, i jesen,  imaju svoje čari na moru, a Barska rivijera ponudu  za  sva godišnja doba.

AVE tours – otkrijte Crnu Goru

Turistička agencija AVE tours nudi nove turističke proizvode iz bogatog asortimana agroturizma, aktivnog odmora, kreativnog turizma, estetskog i sportskog, zdravstvenog turizma  …  

Uz dobrodošlicu preporučujemo da vaš put na odmor vodi u Bar.

Barska rivijera – destinacija svih generacija!!!

Pin It on Pinterest

Share This