Otkrijte Stari grad Bar

Raznolikost grada feniksa: Bar između Istoka i Zapada

Opis izleta

Pješačko – panoramskom turom  upoznajemo moderan grad Bar, prvi nautički centar i luku u Crnoj Gori. U urbanom dijelu grada, brojni spomenici svjedoče o bogatoj istoriji, vezama sa Evropom. Tokom ove ture vidjećemo pored ostalog spomenik Popu Dukljaninu, hram Svetog Jovana Vladimira.   Na putu prema Starom gradu, najvećem muzeju na otvorenom, mjestu gdje su se  susreli  Zapad i Istok, udaljenom 4,5 km od obale, vidjećemo tri velelepna vjerska objekta  različitih religija.  

Čekamo vas  na početku  barske rive gdje će vas dovesti shuttle bus iz luke. Vidjećemo najveću marinu u Crnoj Gori, kapaciteta preko 1000 vezova. Promenadom ćemo prošetati do Dvorca kralja Nikole, nekada ljetnjikovca , a danas Gradskog muzeja.

AVE tours tim

AVE tours tim

Prolazimo pored  pravoslavnog Hrama Sv. Jovana Vladimira koji je oslikan starom tehnikom, a jedinstven je po tome jer su na jednoj fresci predstavljeni svi narodi svijeta, zatim filozofi, ali i suprostavljene  ideologije (komunizam i monarhija),  takođe, i brojni biblijski motivi  iz Starog i Novog Zavjeta.

Tokom panoramske vožnje vidjećemo Konkatedralu Svetog Petra, najveći  Islamski kulturni centar  u Crnoj Gori u okviru kog je džamija “Selimija”.

Pravoslavni hram Sv. Jovana Vladimira

Pravoslavni hram Sv. Jovana Vladimira

Za razliku od drugih Starih gradova na Mediteranu, Stari grad Bar je smješten ispod planine Rumije.

To je najveće  arheološko nalazište, muzej na otvorenom sa preko 250 objekata. Šetnju počinjemo od glavnih vrata koja čuva Venecijaski lav, a na koji način i kada je Zapad otvorio vrata Istoku ispičaće vam vodiči turističke agencije AVE tours obilazeći znamenite objekte grada.  Saznaćemo i  zašto se grad naziva crnogorskom Pompejom.

Tokom slobodnog vremena uživaćemo u starobarskoj čaršiji prepunoj autentičnih restorana sa nacionalnom kuhinjom i suvenirnica koji dočaravaju  život grada Bara.

Stari grad Bar nalazi se na listi za upis u UNESCO

Stari grad Bar nalazi se na listi za upis u UNESCO

Stara Maslina, preko 2000 godina svjedoči o burnoj istoriji Bara, ali i o suživotu naroda na ovim prostorima. Ova maslina je jedna od najstarijih u Evropi, od 1957. godine   je   pod zaštitom države.  Mnogi   parovi vole da se vjenčaju kod ovog Spomenika prirode.   

Zašto se Stara maslina nalazi u mjestu koje se zove  Mirovica, za šta se koriste plodovi…i još mnoge druge priče,  legende,  saznaćete  od vodiča  AVE tours ispod krošnji ovog svetog drveta .

Povratkom u urbani Bar  na kraju našeg izleta   možete iskoristiti priliku i uživati u šetnji jednom  od najljepših riva  primorskih gradova u Crnoj Gori, i iskoristiti slobodno vrijeme na plaži.

Stara masina – svjedoči o životu u regionu preko 2000 godina

Zajedno okrivamo neotkrivena blaga Starog grada Bara na turi u kojoj se kroz istoriju i kulturu grada ispod svete planine spajaju Istok i Zapad!

Itinarij

PLAN IZLETA

1. Sastanak grupe na dogovorenom mjestu na početku barske promenade. Panoramsko  razgledanje modernog dijela grada i odlazak u Stari grad Bar (oko 40 min).

2. Obilazak Starog grada Bara (oko 2  h).

3. Posjeta Staroj maslini, jednoj od najstarijih u Evropi (oko 30 min).

 4. Povratak u Bar (10 min).

5. Kraj putovanja.

Izlet traje oko 3 sata

Dostupne privatne ture

Dostupne grupne ture

Bar

Cjenovnik

Privatna tura

Pogledaj cjenovnik za privatne ture

2 osobe       2  x  45€      =    90€
3 osobe       3  x  40€      = 120€
4 osobe       4  x  40€      = 160€
5 osoba       5  x  35€      = 175€
6 osoba       6  x  35€      = 210€

Grupna tura

€25 po osobi

Za ralizaciju potrebno je minimum 6 osoba.

Troškovi uključeni u cijenu

  • Vožnja autom, vanom ili autobusom visoke turističke klase
  • Panoramsko razgledanje grada
  • Ulaznica za Stari grad Bar ( 3 Eur ) i Staru maslinu ( 1 Eur )
  • Licencirani turistički vodič
  • Parking usluge i putarine
  • Organizacioni troškovi

Troškovi koji nisu uključeni u cijenu

  • Hrana i piće tokom putovanja
  • Individualni troškovi

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pin It on Pinterest

Share This