Šta je to što vinariju Lipovac čini posebnom, najorginalnijom vinarijom u Crnoj Gori i regionu, po čemu će biti prepoznata u svijetu?

Proizvodnja vina u glinenim amforama, najstarijem vinskom sudu, prvo pjenušavo vino od sorte Vranac…

Prvi pogled sa Lipovčevog brijega na uređen vinograd –  daje odgovor. To  je stvarala ljubav prema vinogradarstvu, znanje struke i maštovitost istinskog ljubitelja vina. Svaki sledeći korak je novo otkrivanje, oduševljenje i uživanje.

Panoramski pogled na vinariju Lipovac

Riječima i slikom kroz Vinariju Lipovac

Između Crmničke i Riječke  nahije, u selu Građani nalazi se najsavremenija vinarija u Crnoj Gori. Vina iz ove vinarije stigla su i do Japana, “osvojila” London, Pariz… na prestižnim međunarodnim takmičenjima nagrađena peharima i u zemlji šampanjca.

U srcu Crne Gore pravi se vino po metodama koje su stare nekoliko hiljada godina.  Alazanska dolina u Gruziji smatra se postojbinom vinogradarstva i vinarstva i taj  način proizvodnje vina nalazi se na listi nematerijalne svjetske baštine pod zaštitom UNESK-a. U  vinariji Lipovac su  starinski gruzijski  metod pravljenja vina primjenili u Crnoj Gori,  otvarajući novu stranicu istorije crnogorskog vinarstva.

U vinariji Lipovac su jedinstveni u regionu po proizvodnji i odležavanju vina u glinenim amforama.

Amfore od gline za tradicionalno pravljenje vina

Prilikom proizvodnje glina se peče na temeraturi od 1.100 stepeni Celzijusa kako ne bi bila porozna.  Amfora povoljno utiče na kvalitet vina. Vino se 10-mjeseci održava u amforama i dobija posebnu, a veliku mineralnost što je drugačije od drugih postupaka proizvodnje i odležavanja vina.

Svaki dio vinarije je urađen smisleno. Ono što se ne može vidjeti ni u jednoj vinariji regiona su gruzijske podzemne  amfore. To je  posebnost vinarije Lipovac. Ručno su rađene. U Crnu Goru su stigle iz Gruzije.  Kpaciteta su oko 1.100 litara, a njihova dubina je oko dva metra .

Interesantan podatak – u otvore su postavljene velikom dizalicom. Oko 30 dana  amfore same “traže” položaj dok se ne namjeste. Nakon toga se  betoniraju.

Podzemne amfore

Gruzijska metoda pravljenja vina u podzemnim amforama

Vino koje se proizvodi  gruzijskom metodom prvo ide u podzemne  amfore, proces fermentacije je od 40 -50 dana, nakon toga  sledi prerarda odvajanja  od kožice, pa se pretače u glinene anfore gdje odležava 10-tak mjeseci.

Kapacitet ovih amfora je  oko 850 litara, a manjih oko 450 litara. Nakon 10 mjeseci odležavanja, sledi bistrenje, vino se pretače u inoks tankove za stabilizicaiju gdje se “prepušta” na procjenu tehnologa. Kad se odrade sve analize, vino je spremno za flaširanje.

Vinarija Knjaz Lipovac

Vinarija Lipovac, jedinstvena u svijetu po proizvodnji pjenušavog vina od vranca

Prvo vino u ovoj vinariji je proizvedeno 2014.godine. Od tada vinogradi se šire i kapaciteti proizvodnje povećavaju. Vinarija se nalazi na brijegu koji se zove Lipovčev brijeg. Ovdje je nekada živio knez Lipovac (Jovan Popović) jedan od najodlikovanijih crnogorskih junaka.

U vinogradma je preko 40.000 čokota vinove loze različitih sorti od kojih se proizvodi vino pod “etiketom “Lipovac”

U vinogradima je 10.500 čokota vinove loze, i u Zagaraču 31.000 čokot što ukupno preko 41.000 čokota vinve loze. Na vinogradu u Građanima forsiraju bijele sorte, a u Zagaraču su crvene sorte.

Knjaz Lipovac proizvodi vino od različitih sorti grožđa

Vinarija Lipovac proizvodi vino od različitih sorti grožđa

Na jednom čokotu ostaje oko kilogram do 1,5 kg grožđa što utiče na kvalitet vina. Kvalitet grožđa je važan za proizvodnju vina, a u vinariji Knjaz Lipovac ističu da su bitni  znanje i procjene tehnologa, kao i oprema kojom se raspolaže.

Mlado vino je lako napraviti, ali treba znati kako vino pripremiti da se  može čuvati 10-15 godina i duže uz  proizvodnju vina iz amfora

Vina iz italijanskih amfora su svakako neoizostavni dio proizvodnje u vinariji Lipovac. Barik burad od francuskog hrasta smješteni su u podzemnom tunelu koji se nalazi osam  metara pod zemljom, ispod vinograda,  u dužini 156 m, te odaju vam utisak Bordoa u maloj Crnoj Gori.

Proizvodnja je počela iz ljubavi, a danas je "istorija za budućnost"crnogorskog vinarstva

Proizvodnja je počela iz ljubavi, a danas je “istorija za budućnost”crnogorskog vinarstva

U vinariji Lipovac ova godina biće posebna. Prvo pjenušavo vino od sorte Vranac proizvedeno je upravo u vinariji Lipovac. Jedinstveni u svijetu po roze šampanjcu. Ekskluzivno najavljujemo premijeru  šampanjca “Genije”  koji je “rođen” u vinariji Lipovac.

Ništa nije slučajno – vinograd nastao na mjestu gdje je rođen Jovan Popović –knjaz Lipovac ađutant kralja Nikole, general ruske vojske, pjesnik, putopisac i prevodilac. O njegovom junaštvu pisali su i japanski listovi, a posebno engleski „Dejli Njus” i „Herald”. Njegove  grudi  predstavljale su  junačku izložbu sa 33 ordena ratnih odlikovanja.

Priče o ovom posebnom mjestu, proizvodnji vina po najstarijoj metodi, u pitomom crnogorskom ambijentu  sa gruzijskim motivima uz degustaciju sedam vrsta vina  su  jedinstven doživljaj  sa sva čula.

Degustacija vina u organizaciji AVE Tours

Degustacija vina u organizaciji AVE Tours

Pin It on Pinterest

Share This