U neotrivenoj prirodi zaleđa Bara otkrivamo kanjone.

To su  skriveni dragulji  planine Rumije koja svojim masivom odvaja zaleđe Jadranskog mora od najvećeg jezera na Balkanu. Na samo pet – šest kilometara od obale mora  su živopisni kanjoni –  remek djela. Samo priroda može tako vješto da ukomponuje u strmim liticama tu divlju ljepotu, suprotnosti koje daju savršenu harmoniju skrivenom prostoru.

Idemo na kanjone sa AVE tours

Bar je jedinstven grad na obali Jadranskog mora, koji u zaleđu ima pet kanjona: Bunar, Međureč, Vruća Rijeka, Nikezića potok, Perin potok. Svaki impresivan na svoj način. To je rijetkost i za kontinentalne, planinske gradove.

Planinske rijeke brusile su  stoljećima  kanjone u neprekidnoj borbi vode i kamena.

Pet kanjona na 15 minuta od Barske rivijere

Do prije nekoliko godina, malo ljudi  je  znalo kakve prirodne ljepote  krije zaleđe Bara. Rijetko ko  je uživao u adrenalinskim turama u koje se ne upušta bez iskusnih vodiča. Sve ove vodene i stjenovite prepreke predstavljaju izazov, pa je kanjoning prava avanturistička disciplina koja pored pješačenja, skakanja i plivanja, podrazumjeva i spuštanje niz uže. Ljepota  kanjona  privlači sve veći broj turista, a uvjerićemo vas – zašto je tako. 

Kanjon BUNAR za vaš prvi kanjonig

KANJON BUNAR (rijeka RIKAVAC) – IZAZOV ZA POČETNIKE

Dolazak do kanjona Bunar je veoma jednostavan.  Pored glavnog ulaza u Stari grad Bar, uskim lokalnim putem stiže se do mosta Menke ispod kog se ulazi u rijeku. Prije ulaska u kanjon, grupa oblači  specijalizovanu  opremu  na obali planinske rijeke. Od starta, trasa je duga nešto više od 700 metara, do Brbota.
Da bi savladali pet atraktivnih vodopada visine do 12 metara, litice… u  kanjonu Bunar  neophodna je asistencija iskusnih vodiča.

U kanjonu skoro da nema izbora. Prati se hir rijeke koji se savlada isključivo na način koji vam preporuči vodič. Bez vodiča nemojte ulaziti u kanjon.

Kanjon Rikavac

Lakoća pokreta vodiča, njihova staloženost, uvjerljivost uliju brzo povjerenje i strah od visine, nepoznatog,  pretače se  u poželjni adrenalin. Veliko je  zadovoljstvo kada čovjek savlada ćudi prirode i osjeti posebnu draž koju razumiju samo oni koji dožive kanjoning.

Već u prvom stisku kanapa kada se tijelo nađe iznad vodopada, litice i krenete  niz isti… ko ima vještinu da se opusti, manje snage troši na spuštanje.

Kanjon  Bunar je idealan za prvi kanjoning, jer nije mnogo zahtjevan pa ga mogu proći i djeca i stariji. Za kanjon Bunar je potrebna samo želja, nikakva posebna fizička sprema. Prolazak kroz kanjon Bunar je sjajna adrenalinska tura, koja  dočarava svu draž kanjoninga.

Kanjoning – avantura puna adrenalina

KANJON MEĐUREČ – IZAZOV ZA ISKUSNE

Kanjon Bunar  je “trening centar” za kanjon Međureč. Ljubitelji kanjoninga Međureč porede sa  kanjonom Nevidio na sjeveru Crne Gore, jednim od najljepših u Evropi. Mnogi, pak,  kažu da je Međureč  baš taj dragocjeni biser, zbog brojnih vertikala, litica, bazena, bujne vegetacije.

Kada uskim putem koji  vodi preko Dobre Vode ka Skadru (Albanija), stignete do  sela Međureč, ne propustite pauzu na vidikovcu.  Kanjon Međureč nalazi se na  južnim obroncima planine Rumije na 15-tak  kilometara od obale Jadranskog mora. Preporučuje se za iskusne kanjoniste.

Kanjon Međureč ima desetak vertikala visine pd 5 do 30 metara

Kanjon Međureč  ima desetak vertikala od pet do 30 metara. Dug je oko dva kilometra, ima velike količine vode čak i  u ljetnjim mjesecima, više prelijepih vertikala i bazena, bujnu prirodu… zato je ovaj kanjon  jedna od top “kanjoning” destinacija u Crnoj Gori.  

Kanjon Međureč je jedan od najljepših u Evropi

Na petnaestak minuta vožnje od plaže,  uživajte u planinskoj  avanturi. U jednom danu kupate se na Barskoj rivijeri  i doživite jedinstvenu  “adrenalinsku turu” u kanjonima planine Rumije.

Kanjon Bunar

Za ljubitelje aktivnog odmora,

hit ponuda je kanjoning u masivima Rumije.

Pin It on Pinterest

Share This