Da li vam fale putovanja?! Crna Gora je atraktivna turistička destinacija koju treba da upoznate.
Mala zemlja između planina i mora ima sadržanju turističku ponudu: aktivni turizam, adrenalinske ture u impresivnim kanjonima i planinskim rijekama… zanimljive izlete u nacionalnim parkovima, bogatu istoriju starih gradova, kvalitetnu hranu spremljenu po nacionalnim receptima, odlična vina koja ćete degustirati u starim podrumima uz domaćinsku dobrodošlicu.

Novi Bar

Upoznajte savršen spoj različitosti na malom prostoru i otkrijte svoje mjesto za odmor i uživanje kroz ponudu turističke agencije AVE tours.

CRNA GORA –SKRIVENI DRAGULJ U SRCU BALKANA

Zanimljiva, najmanja država Balkana, nudi različitosti koje se rijetko gdje na Zemlji mogu vidjeti u samo jednom danu. Od juga ka sjeveru, neobično raznoliki pejzaži: i morski, i jezerski, i planinski. To je zemlja koja će vas zadiviti u prvom susretu, koju ćete zavoljeti prije nego što je u potpunosti upoznate. I kad pokrenete tu mistčnu ljepotu otkrivanja, nećete joj odoljeti – vratićete se tom savršenom skladu različitosti.

Toplina juga, divlja ljepota sjevera, mističnost i bogatstvo nacionalnih parkova Crne Gore zauzeli su posebno mjesto u srcima brojnih ljudi. Kada je priroda darivala ljepotu, u Crnoj Gori nije bila štedljiva. Stvorila je raj u srcu Balkana koji na malom prostoru, nudi mnogo.

toplina juga

Istorija Crne Gore je podjednako uzbudljiva i mjeri se vremenom dužim od dva i po milenijuma, a stari gradovi – sačuvani, ili u ruševinama čuvaju svjedočanstva svih civilizacija od Ilira, preko antičke Grčke i Rima, preko Nemanjića, Mlečana, Otomanske imperije pa do, Austro – Ugarske. I u toj različitosti je specifično bogatstvo najmanje zemlje na Balkanu.

Stari grad Bar

PLAŽE CRNOGORSKOG PRIMORJA – NAPRAVITE IZBOR

Crnogorsko Primorje zuzima 316 kilometara obale Jadranskog mora, a oko 73 km su pjeskovite i šljunkovite plaže, svaka lijepa na svoj način, bilo da je otvorena i usputna, bilo da je skrivena i romantična.

Crna Gora ispuniće želje turista koji žude za istraživanjem, idealan je izbor za ljubitelje netaknute prirode od divljih i egzotičnih plaža, do malih skrivenih uvala zaštićenim stijenama. Ako želite da provedete dan na plaži gdje su se kupale kraljice, u Crnoj Gori to je moguće ako odaberete jednu od Kraljičinih plaža.

Divlje plaže – savršen izbor

Ne propustite priliku boravka na ljekovitim plažama. Od radoznalih pogleda skivena iza krošnji borova sa izvorima sumpora u Ulcinju se nalazi Ženska plaža – možda jedino mjesto na kugli zemaljskoj na kojem pripadnice ljepšeg pola ne prave pozu zarad muškog oka…
Raj za hedoniste je Ada Bojana koja je status nudističke plaže “izborila” još u vrijeme socijalizma.

Ada Bojana

Velika plaža, Jaz, Buljarice… mnogo je lijepih plaža koje nude različite zabave: dnevne i noćne žurke, na kojima su svjetske muzičke zvijezde – Madona, …. imale koncerte, plaže na kojima se održavaju festivali…

5 TOP MJESTA KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI – NACIONALNI PARKOVI

U pet nacionalnih parkova priroda je kao na razglednicama.

Nacionalni parkovi Crne Gore

Skadarsko jezero ima i razruđenu i močvarnu obalu sa bogatom florom i faunom. Rijetke ptice na svijetu izabrale su ovaj nacionalni park baš za svoje stanište. Ljepota netaknute prirode, bajkovita vodena polja lokvanja na Skadarskom jezeru, pa ribarska sela, ostrva na kojima su srednjovjekovni manastiri… toliko različitosti nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim što potvrđuje sve veći broj turista koji se iz godine u godinu vraćaju i otkrivaju nova čarobna mjesta najvećeg jezera Balkana čije 2/ 3 pripadaju Crnoj Gori.

Nacionalni park Skadarsko jezero

Pa Durmitor, planinski div, drugačiji sa svake strane. Impresivan!!! Ovaj nacionalni park je pod zaštiom UNESCO, i najveći je nacionalni park u Crnoj Gori. U sastavu Durmitora je i najviši grad na Balkanu, Žabljak smješten na nadmorskoj vidini od 1.456 metara nadmorske visine i okružen sa 23 vrha viših od 2.300 metara.

Nacionalni park Durmitor – panoramski pogled na Crno jezero

Ljepote Durmitora otkrivaju turisti sa svih merdijana, a oduševljenje nisu skrivali najpoznatiji holivudski par – Ričard Barton i Liz Tejlor koji su boravili na Žabljaku dok je slavni glumac snimao kadrove za film “Sutjeska” u kome je bio u ulozi Josipa Broza Tita.  

Biogradska gora je prvi zakonom zaštićeni nacionalni park u Crnoj Gori. U posebnoj ljepoti uzdiže se Bjelasica, jedina vulkanska planina u Crnoj Gori, čije padine prekriva prašuma koja se ogleda u Biogradskom jezeru. Kralj Nikola je 1878. godine  područje Biogradske gore stavio pod zaštitu što je bio prvi zvanični čin zaštite prirodnog ambijenta u Evropi, a samo šest godina nakon što je Jelouston proglašen za prvi nacionalni park u svijetu.

Nacionalni park Biogradska gora

Lovćen moćan i ponosan. Na Lovćenu se nalazi najviši mauzolej, vječna kuća Petra II Petrovića Njegoša, crnogorskog vladike i vladara, književnika, filozofa. Do mauzoleja vodi 461 stepenica. Mauzolej se nalazi na Jezerskom vrhu (1657 m), sa koga se pruža veličanstven panoramski pogled na Crnu Goru.
Dobro označenim stazama u nacionalnom parku Lovćen rado prolaze planinari i izletnici. Na Ivanovim Koritima se nalazi Pustolovni park koji ima 10 staza od kojih su 3 nove i pružaju priliku za sportske i ekstremne adrenalinske aktivnosti.

Nacionalni park Lovćen

Nacionalni park Prokletije lijep na svoj osobeni način. Planinski masiv Prokletija, ili kao ih neki nazivaju balkanske Aple jer predstavljaju najvišu planinu Dinarskog masiva. Najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori, osnovan 2009. godine je dobio ime po istoimenoj planini koja čini većinu nacionalnog parka. Osim planine, park obuhvata i dva parka prirode: Volušica i jezero Hrid.
Popularno među posjetiocima, jezero Hrid, na visini od 1970 metara, zovu još i “jezerom sreće”. Prema lokalnoj legendi, jezero su stvorili bogovi kako bi se tu mogle vile kupati, a da ih pritom ne vide ljudi. Vjeruje se da će plivanje u jezeru donijeti sreću.

Nacionalni park Prokletije

SUZA EVROPE – RIJEKA TARA

Najdublji kanjon u Evropi, kanjon Tare nudi atrakciju raftinga kao ni jedna planinska rijeka. Divlja ljepota netaknute prirode kanjona, brzaci rijeke Tare idealni su za avanturu zbog koje se redovno dolazi u Crnu Goru. Tara je najduža rijeka u Crnoj Gori, duga 144 km, a poznata i kao “Suza Evrope” čija tirkizno plava boja čiste vode siječe sjevernu ivicu Nacionalnog parka Durmitor i formira 1300 metara dubok kanjon. Kanjon je čudo prirode, a most na Đurđevića Tari arhitektonsko čudo graditelja… Šta mu je bila inspiracija za velelepni most, saznaćete od vodiča AVE tours na licu mjesta.

Photo: The deepest in Europe - Tara Canyon
Najdublji u Evropi – Tara kanjon

JEDAN OD NAJLJEPŠIH ZALIVA SVIJETA – BOKA KOTORSKA

Bokokotorski zaliv je među najljepšim zalivima na svijetu. Zbog neobičnog izgleda mnogi ga definišu kao najjužniji fjord Evrope, a Kotor zbog istorijskih spomenika zaštićen je od strane UNESKO-a kao svjetska kulturna baština. KOTOR krase raskošne palate renesanse, gotike i baroka.

U srcu Bokokotorskog zaliva… je božanstvena Gospa od Škrpjela.

Magična Boka Kotorska

Crna Gora, mala zemlja velikih kontrasta, savršen spoj različitosti, imala je, i ima udjela u oblikovanju poezije, ona je vječna muza umjetnicima koji su tu nesvakidašnju, ljepotu pretočili u najnježnije i najemotivnije stihove.

CRNA GORA ZOVE TEBE!!!

Pin It on Pinterest

Share This